Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Zelfzorg of Self-Care*?

Zelfzorg of Self-Care*, is er een verschil?

Zelfzorg of Self-Care* zijn begrippen die regelmatig te lezen zijn in kranten of online.
In dit blog beschrijf ik wat het is én nog veel belangrijker wat Self-Care* kan betekenen voor jouw gezondheid en leven.

Zelfzorg
In Nederland gebruiken we vaak het begrip zelfzorg. Zelfzorg heeft vaak iets met ziekte of een beperking te maken.

Jaren geleden moest ik voor mijn hbo-opleiding verpleegkunde een vak volgen en leren toepassen over The Self-Care Deficit Theory van Dorothea Orem.
In het Nederlands heet het

De zelfzorgtheorie

Met zelfzorg bedoelt zij het vermogen van mensen om in verschillende omstandigheden en in verschillende levensfasen voor zichzelf en/of zijn directe omgeving te zorgen.
Volgens Orem hebben zorgvragers een beperking in hun Zelfzorgvermogen

Zelfzorg wordt wel omschreven als “alle zorg die een persoon besteedt aan het opheffen van eigen noden en het voldoen aan eigen behoeften”.
Ik heb in die jaren geleerd deze theorie in te zetten voor al mijn zorgvragers. Hieronder zie je om je een globale indruk te geven de zelfzorgactiviteiten van Dorothea Orem. (klik op het plaatje)

Self-Care- Zelfzorg

Bron:http://www.noordhoffuitgevers.nl/nuweb/assets/Inhoudsopgave_97
89001804961.pdf. blz 21.

In de loop der jaren zijn er allerlei nieuwe verpleegkundige theorieën ontstaan, die ik lang allemaal niet meer ken.

Drukke levens
Toch zie ik nog steeds het belang van wat Orem beschrijft in haar theorie. Het blijft praktisch toepasbaar en naast de aandacht voor fysieke basis zaken blijft ook belangrijk:

  • evenwicht tussen activiteit en rust of
  • op zichzelf staan en sociaal contact
  • en de focus voor het preventieve aspect van leven en welzijn

Van Verpleegkundige verder scholen naar Haptotherapeut & Self-Care* Coach
Ik heb enorm veel geleerd in mijn tijd als verpleegkundige wat ik ook nu gebruik en bewust inzet tijdens mijn werk als Coach & Haptotherapeut.
Mijn basis kennis over zelfzorg gebruik ik nog dagelijks voor alle mensen die vastlopen in hun leven door stress, vermoeidheid of angst.
Sommige van die mensen hebben echt al fysieke klachten of zijn ziek, andere dreigen uit te vallen of ziek te worden.
Herstellen begint voor mij nu niet meer met het “bekijken van bloeduitslagen” maar met het

Luisteren naar de feedback van je lichaam

Ik ben me minder gaan richten op het ziek zijn. Ik kijk nu meer naar vermogens, kracht en eigen regie van mensen. Ook landelijk zie ik positieve verschuivingen. Een mooi voorbeeld hiervan is het begrip positieve gezondheid beschreven door Machteld Huber:

Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven

De laatste tijd gebruik ik het woord Self-Care* veel meer als duiding voor alle aspecten van gezondheid, groei en welzijn zowel op fysiek, mentaal en spiritueel niveau.
Zelfzorg zit voor mij persoonlijk te dicht bij het oude concept ziekte. Ik heb al wel gelezen dat Health-care steeds meer Self-Care* wordt. Wie weet spreken we straks vaker over Self-Care*.

Werken aan Self-Care*
Vanuit een behoefte om persoonlijk verder te groeien en meer te werken en leven vanuit zachtheid, ben ik zelf aan de slag gegaan met het verbeteren van mijn eigen Self-Care*. Ik was gewend om hard te werken, voor iedereen te zorgen, vroeg nooit hulp en ik luisterde niet goed naar mijn eigen verlangens en wensen.
Deze persoonlijk reis was confronterend én helend en heeft me veel persoonlijk groei en welzijn gebracht. Ik ben zachter en liefdevoller naar mezelf en de mensen om mij heen. En ik zie dat mijn reis nog steeds verder gaat en zich steeds verder verdiept. Ik gun mezelf trainingen en opleidingen in binnen en buitenland op het gebied van energiemanagement, lichaamswerk, chi gong en meditatie en loop steeds meer mijn eigen pad.

Authentieke Self-Care*
Nu leer ik mijn klanten alles over authentieke Self-Care*.
Authentiek is voor mij de basis want er is echt géén standaard recept voor vitaliteit, groei of welzijn welke werkbaar en effectief is voor iedereen.

Ieder mens is uniek en iedere vraag is anders heb ik ervaren in die 35 jaren werkzaam zijn in de Gezondheidszorg.

Ik begin bij de basis, dat is vaak al een hele uitdaging!
Bij mij geen”Radical Self-Care” of “Extreme-Self-Care” of snelle tijdelijke oplossingen.

Ik vertel je ook niet wat jij moet doen

Ik ondersteun en motiveer je om zélf tot een duurzame verandering te komen.
Het is een helend proces van zelf ontdekken en experimenteren tot dat ook jij je eigen pad naar meer vitaliteit, groei en welzijn in jouw leven gevonden hebt.

Wil je meer weten over Self-Care*, Zelfzorg of eens met me praten over meer vitaliteit, groei of gezondheid in jouw leven?
Ik hoor graag van je.

Navigeer naar
Navigeer binnen Geeke Booij