Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Interne criticus of Inner Mentor?

Heb jij ook een heel vervelend stemmetje in je hoofd?

Ik hoor meerdere keren per dag, een stemmetje in mijn hoofd die mij toespreekt met kritiek of die me klein wil houden. Dat stemmetje is er al heel lang, alleen heb ik dit lange tijd niet doorgehad. Ik wist niet beter.. Herken je dat?

Dat stemmetje noemt men wel de interne criticus. Ik gebruik zelf liever het woord Inner Censor, het “censureert” mijn kracht en mijn stralendheid. Dat stemmetje komt als ik “wilde ideeën “heb of iets nieuws wil beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik TE vaak naar dat stemmetje geluisterd heb omdat ik dacht dat het waar was, met alle gevolgen van dien.

Heel veel vrouwen bezitten een dergelijk stemmetje.
Het is bijvoorbeeld te horen wanneer je plannen hebt om:

 • je eigen bedrijf te beginnen of van werk wil veranderen
 • of als je droomt over het starten van een nieuwe community
 • of wanneer je ernaar verlangt om een boek te schrijven of 3 maanden wilt gaan rondreizen
 • of als je denkt: nu ben IK aan de beurt!

Grote kans dat de twijfel toeslaat als je hieraan denkt en er allerlei gedachten komen die de energie uit alle plannen haalt:

* Wees nu even redelijk….Wie zit daar nu op te wachten?

* Daar ben jij nu nog niet GOED genoeg voor!

* Je ziet er niet uit, eerst afvallen!

* Ik zal nooit zo goed worden als…. vul maar in!

Duidelijke taal van je Inner Censor : je bent nooit GOED genoeg, nu niet en nooit niet..

De Inner Censor:

 • bestookt je met kritiek
 • is zorgelijk, roept DOE MAAR NIET!
 • laat je weten dat een ander altijd beter of slimmer is
 • geeft boodschappen dat dit idee of plan écht niet voor jou is weggelegd
 • roept dat je eerst meer tijd of ervaring nodig hebt
 • is overgevoelig voor wat anderen zullen denken of nog erger ….zullen zeggen
 • maakt je klein en te voorzichtig
 • en speelt vaak als een soort automatisch geluidsbandje door je hoofd.. hoe herkenbaar voor mij;)

Zo heeft de Inner Censor je in de greep

Hoe kan jij je Inner Censor beter herkennen?
De Inner Censor gaat roepen als je “veiligheid” in het geding komt, als je mogelijk risico gaat lopen zoals een kans op falen of bij het ontstaan van conflicten

 • gebruikt een taal die vaak hard en gemeen is
 • denkt vaak zwart/wit
 • is wonderlijk genoeg veel strenger voor jou dan voor een ander
 • is irrationeel en standvastig

Deze Inner Censor raak je nooit kwijt..
Dat is wat ook mijn klanten leren als ze “het Busjes” tekenen. Dit is een oefening om er achter te komen welke sub- persoonlijkheden er als passagier in je leven en hoofd mee rijden. Deze oefening is heel verhelderend en leert klanten om zelf weer achter het stuur te gaan zitten in werk en leven.

Wat kan jij doen?
Jij kan, nu je beter weet hoe dit stemmetje klinkt, bewust opmerken dat de Inner Censor voor gedoe zorgt. Jij kunt er voor kiezen om minder naar dit stemmetje/ deze angst stem te luisteren en opzoek te gaan naar andere hulpbronnen in jezelf. Zo neemt de macht van dat vervelende stemmetje af, weet ik uit eigen ervaring. Deze “nieuwe hulpbron” is voor iedereen beschikbaar, want het is een andere passagier in het busje…..

Ga eens kennis maken met je Inner Mentor
De Inner Censor zit heel vaak voorin je bus. Ga nu ook opzoek naar je Inner Mentor, misschien zit deze verstopt achter in je bus of mogelijk vlak achter de bestuurdersstoel maar luister je er nooit naar.

In een volgend blog zal ik je meer vertellen hoe jij de Inner Mentor nog beter kan gaan herkennen.

Let op: als de Inner Censor HARD roept, is dit juist een signaal is dat je GOED bezig bent om te veranderen en te groeien. Er breekt een soort paniek uit bij dat vervelende stemmetje…., grinnik en ga door….

Zo kan jij stap voor stap je verlangen volgen om aan iets nieuws beginnen of zelfs hele “wilde plannen” tot uitvoer brengen.

Laat je me weten wat voor plannen dit zijn?

P.S. Stel dat er echt te veel onrust ontstaat tussen alle passagiers in je bus, ik kan een soort ANWB hulp voor je zijn. Gewoon een kwestie van even het alarmnummer bellen.

Navigeer naar
Navigeer binnen Geeke Booij