Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Wanneer ga jij nee zeggen?

Afgelopen vrijdag, 18 juni 2021, heb ik met veel plezier een masterclass gevolgd van Gabor Maté georganiseerd door de Baak.

Gabor Maté is de auteur van het boek When the body says no. In dit boek legt hij zo krachtig de onlosmakelijke koppeling uit tussen lichaam en geest. Gelukkig is het boek nu ook in het Nederlands te kopen.

Veel meer is te zien op www.thewisdomoftrauma.com, die al door bijna 5 miljoen mensen bekeken is. Hoe te communiceren met je lichaam?

Body & Mind horen bij elkaar

Hij legt in het boek uit dat wanneer wij geen nee durven zeggen bijvoorbeeld tegen onze stressvolle manier van leven, ons lichaam dat uiteindelijk voor ons zal doen.

Hij ziet een aantal patronen bij mensen die ziek worden, bijvoorbeeld

  1.  Ze zijn overbezorgd over anderen en vergeten voor zichzelf te zorgen.
  2.  Ze willen niemand teleurstellen.
  3. Ze onderdrukken de gezonde boosheid en dat geeft veel problemen.

“Boze kinderen zijn niet lief” Dat onderdrukken van gezonde boosheid leren we vaak al in het gezin waar we opgroeien. Het kind denkt als reactie hierop: Ik zal alles doen zodat jullie me lief vinden.

Wat minder bekend is dat dit weer invloed heeft op je immuunsysteem. Alles wat met emoties te maken heeft, heeft impact op alle systemen in je lichaam.

Haptotherapie
Tijdens mijn opleiding tot Haptotherapeut ontdekte ik dat ik onvoldoende geleerd had hoe omgaan te met mijn eigen boosheid. Goed voor mezelf zorgen was een ander leerpunt.

Een docent van de opleiding heeft mij toen de vitaliserende kracht van gezonde boosheid laten ervaren. Ik mocht boos zijn zonder dat ik afgewezen werd. Voor mij is dat een bevestigende ervaringen geweest waar ik nu na ruim 15 jaar met dankbaarheid op terug kijk #Barbara van Ruitenbeek

 

Hoe kunnen we leren weer authentiek te zijn?

Gabor gaf aan het einde van de masterclass een aantal mooie vragen om op te reflecteren in je dagelijkse leven. Een van deze vragen wil ik graag met jullie wil delen:

In welke gebieden van je leven heb jij moeite om nee te zeggen?

 

Ik hoor het graag van je. Stuur een reactie aan geeke@geekebooij.nl

 

#stress #gezondeboosheid #Gabormate #Lichaamsgericht #zelfzorg #haptotherapie

 

Navigeer naar
Navigeer binnen Geeke Booij