Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Druk in je hoofd, daar is eenvoudig iets aan te doen! blogserie nr.3

Druk in je hoofd?

Hij:
Gehaast komt hij binnen. “Fijn dat je tijd voor me hebt, ik kom er alleen niet meer uit. Iemand zei dat ik bij jou moest zijn voor mijn klachten”.
Samen verkennen we wat er mogelijk aan de hand is.

Hij zegt: ”Ik heb geen gevoel meer, alles is vlak. Ik heb nergens zin in en geniet niet meer. Ik heb geen rust en voel me gespannen”.Ik ben moe en alleen maar aan het malen”.

Aahhh, dat is interessant denk ik.
Ik maak een tekening en zoek zo het een en ander met hem uit. Dan nodig ik hem uit voor een oefening.

Zij:
“Mag ik bij je langs komen voor een afspraak? Ik heb problemen op mijn werk”.
Samen verkennen we wat er mogelijk aan de hand is.

Ze zegt: ” ik heb al weken stress, ik heb geen overzicht meer, ik handel impulsief en heb een kort lontje. Ik val snel in slaap, wordt wakker en pieker dan veel. Wat een gedoe, ik ben zo moe.”

Aahhh, dat is interessant denk ik.
Ik maak een tekening en zoek zo het een en ander met haar uit. Dan nodig ik haar uit voor een oefening.

Ze zijn echt niet de enige
Veel mensen bezoeken mijn praktijk met klachten. Ze hebben last van stress, voelen zich steeds onzekerder worden en worden soms angstig omdat ze niet begrijpen wat er aan de hand is.

Door een oefening ontdekken ze zelf dat het te druk is in hun hoofd en dat daardoor allerlei klachten kunnen ontstaan. Ze weten én voelen dat het tijd is om daar iets aan te gaan doen om zo te voorkomen dat ze gaan uitvallen of ziek worden.

Je hebt een hoofd en een lijf
Zo nu komen we bij de kern. In onze maatschappij worden we vooral aangesproken op wat we kennen en kunnen. Het kind dat de tafel van 7 heel snel op kan zeggen krijgt een pluim van de meester. Zo belanden we al vroeg in ons leven steeds meer in ons hoofd.

Ga maar voor jezelf na welk deel jij aanspreekt gedurende je werkdag, vooral je hoofd of ook je lijf?

Je kan niet zonder hoofd maar ook niet zonder gevoel en aandacht voor je lichaam. Door alle drukte, techno stress, veranderingen en onze eigen hoge verwachtingen van ons zelf en de ander, gaan we als het ware steeds meer op onze tenen lopen. We verplaatsen het accent steeds meer omhoog naar ons hoofd, we worden topzwaar met stress, slecht slapen en vaak een kortlontje als gevolg! 

Vitaliteit en Veerkracht gaan verloren
Wat mensen niet overzien is dat hun Vitaliteit en Veerkracht verloren gaat als ze het contact met hun lichaam kwijtraken. Bij een echte crisis hebben ze daardoor te weinig balans en draagkracht om daar goed mee om te kunnen gaan.

5 Circles of Self-Care, Het Hoe van goed voor jezelf zorgen.
Ik leer mijn cliënten weer te luisteren naar de lichaamssignalen. Ze leren door een oefening kortweg gezegd meer te zakken in hun lichaam en weer te voelen wat daar voelbaar is.

Dat geeft inzicht:

  • Ze merken dan bijvoorbeeld op dat ze strakke schouders hebben
  • Of een snel en hoog ademhalen
  • Vaak voelen ze pas tijdens de oefening hoe moe ze echt zijn
  • Of ze komen erachter dat ze weten dat ze benen hebben maar die niet echt kunnen voelen.  “Wat raar?!”

 

C1: Energy High and Low
In de eerste cirkel van Self-Care ontdek je dat je energie zich hoog of laag in je lichaam kan bevinden én dat je daar zelf invloed op kan hebben, mits je weet hoe.

C1. Copywrite Geeke Booij

C1 Energy High and Low is een van de 5 mooie tools om dagelijks te checken waar je met je energie bent je lichaam. Ik ken mensen die dit toepassen terwijl ze wachten in de rij bij de kassa of terwijl ze staan te praten met een collega of als ze met lunchpauze gaan.

Energie Hoog: Zit de energie te hoog dan is het vaak druk in je hoofd, heb je spanningsklachten in je bovenlijf, pieker je snel en slaap je slechter.

Energie Laag: Als je de energie lager in je lichaam brengt voel je meer rust, stevigheid en kan je je leven en dat wat daar allemaal is makkelijker overzien.

 

5 Circles of Self-care: #C5  Het Hóé van goed voor jezelf zorgen.
Wil je graag ontdekken hoe het met jou Zelfzorg/Self-care is? Of wil je graag zelf ervaren hoe het is als je hoofd echt leeg is dan kan je beter een afspraak met me maken.

Goed voor jezelf zorgen is helemaal niet zo moeilijk je moet alleen even weten HOE.  Meer over de 5 Circles of Self-Care lees je hier

Nu een zelf aan de slag met Self-Care oefening
Hoe is het in jouw hoofd?

Herken je dat het te druk is in je hoofd en wil je daar nu zelf al mee aan de slag om het te veranderen?

C1 Tip:
Leg eens een lauwwarme kruik onder je blote voeten en blijf een tijdje zitten. Je zult merken dat het als vanzelf rustiger gaat worden in je hoofd en je meer ontspanning gaat voelen. (Mits je je mobiel ook weglegt) Dan weet je ook hoe druk het daar was;
Op je werk is dit ook goed te doen, pak dan geen kruik maar een lege petfles en leg die gevuld met warm water onder je voeten.

Beter/Voelen app*
Ben je opzoek naar meer inspiratie gewoon even snel op je telefoon en waar je gelijk mee aan de slag kunt?
Meld je dan aan voor mijn Beter/Voelen app.
Stuur me dan even je mailadres met verzoek voor app. Mag ook met een tweet of als verzoek via Facebook.

Navigeer naar
Navigeer binnen Geeke Booij