Preventief aan de slag met je gezondheid? Vraag de Beter/Voelen -app aan Meld je aan

 

Ik voel me gegijzeld!

Ik voel me gegijzeld? Hoe doorbreek ik dat?
Met dit thema komt Jeroen, voor het eerst sinds maanden weer bij me binnen.
Al snel begint hij te praten. Hij vraagt zich af of hij deze baan moet houden of is het tijd voor een sprong in het diepe?
Jeroen weet nu niet meer wat hij moet doen en komt bij mij voor hulp. Zijn onrust en niet weten zijn voelbaar en zichtbaar. Hij schuift onrustig op zijn stoel heen en weer. Hij probeert rustig te gaan zitten maar zit al snel weer op het puntje van zijn stoel, sombere blik en klaar om…..?

Werken aan Veerkracht
Jeroen (of Jacqueline) was in 2013 bij mij, met een ander vraag. Hij zocht, op advies van zijn psycholoog, hulp bij zijn stress klachten. Al snel bleek dat hij al lang:op zijn tenen liep, te hard werkte, voorbij ging aan zijn eigen gevoelens en niet luisterde naar zijn lichaam/alarm/signalen. Zijn energie was daardoor behoorlijk ondermijnd, kreeg fysieke en mentale klachten en hij kwam een paar weken ziek thuis te zitten.

Jeroen leerde:

  1. zichzelf meer op NR 1 te zetten(self-care)
  2. om spanningsopbouw op te merken en te werken aan verzachting
  3. te luisteren naar zijn gevoelens: Boos, Bang, Blij of Bedroefd en
  4. helder te communiceren met anderen over zijn behoeften, verlangens en wensen

Jeroen nam verantwoordelijkheid voor zijn eigen proces, was leergierig en kon relatief snel naar zijn werk terugkeren. Hij kon weer alleen verder…

Herstellen van Vertrouwen
Jeroen zit nu in een volgende fase. Hij kan zijn werk wel weer aan. Wel moet hij goed zorgen voor momenten van NIETS en aandacht houden voor self-care. Zijn werk is wel oké maar hij heeft het gevoel dat het tijd is voor een volgende stap in zijn leven. Als hij aan nieuwe stappen denkt, voelt hij gelijk dat er spanning ontstaat en is verdriet voelbaar.

Hij voelt zich gegijzeld door dat nare gevoel

Hij wil wel iets anders maar durft niet. Hij ziet zelf dat hij allerlei excuses gebruikt om niet te gaan veranderen of te bewegen, terwijl hij er zo naar verlangt. Zijn diepste verlangen is: ontslag nemen en op die manier ruimte maken voor iets nieuws…

Vertrouwen, op wie?
We verkennen het thema vertrouwen.

  • Kan hij vertrouwen op zichzelf?
  • Zijn er mensen in zijn omgeving die hij vertrouwt of waar hij steun aan kan vragen?
  • Welke boodschap heeft hij mee gekregen van zijn ouders? Een boodschap van vertrouwen of een boodschap van pas op en kijk uit?
  • Welke ervaringen heeft hij met vertrouwen tot nu toe?

Hij heeft al vroeg geleerd om op alleen te gaan, flink te doen en zich schrap te zetten. Jeroen heeft weinig bevestiging ontvangen in het kunnen vertrouwen op zichzelf, de ander en het leven.

Verlangen als kracht
Al verkennend ziet hij ook dat hij zichzelf nu onnodig onder druk zet. Hij hoeft nog niet te springen, maar kan ook eerst een aantal zaken onderzoeken. Hij gebruikt zijn verlangen als kracht om een gesprek aan te gaan met zijn leidinggevende. Hij ziet zelfs mogelijkheden voor een andere functie in het bedrijf, al weet hij niet of daar wel budget voor is.

Ontslag nemen kan altijd nog, nu eerst deze stap en gewoon beginnen!

Jeroen luistert naar zijn gevoel en verlangen. Hij voelt nu dat door zijn periode van ziek zijn vorig jaar zijn ZELF-vertrouwen een behoorlijke deuk op heeft gelopen. Hij wil zijn zelfvertrouwen en zelf-regie weer krachtiger maken.

Hij veert op aan het einde van het gesprek met nieuwe energie en een gevoel van ruimte en vrijheid. Hij neemt de regie over zijn leven weer in handen. Hij gaat stappen maken om van zijn verlangen werk te maken ook al is op dit moment nog niet precies duidelijk wat hij verlangt.

Ik heb alle vertrouwen in hem én ben benieuwd waar zijn verlangen hem gaat brengen als hij durft te vertrouwen op zichzelf en blijft werken aan het vergroten van zijn veerkracht.

Wil jij ook je veerkracht, verlangen of vertrouwen versterken, zodat je meer energie, vrijheid en succes voelt in je werk en leven ? Bel me op 026-3519235 en ik help je VKracht  snel te vergroten.

Navigeer naar
Navigeer binnen Geeke Booij